Едва 30 общински жилища са продадени през 2019, скъпи са и гражданите предпочитат да останат под наем

489 са общинските жилища, с които към момента разполага Община Сливен. 415 от тях са за настаняване на граждани с установени жилищни нужди – 209 са предназначени за продажба и 206 за настаняване под наем. Сливенска община има също 54 ведомствени и 20 резервни жилища. Тези данни представи днес председателят на Общинския съвет Димитър Митев във връка с предстоящото утре гласуване на проекта за Наредба за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища.

По думите му, Общината има проблем при стопанисването на общинските жилища, тъй като някои от тях имат собственици, които не могат да бъдат принудително изведени от там, или са в чужбина, или пък са в изключително тежко материално състояние. „От друга страна има поблем при картотекирането на хората – например семейството има нужда, но пък е продало преди две-три години наследствен имот, което от своя страна е предпоставка да не може да бъде картотекирано. Именно заради това, в тази наредба се опитваме да направим така,че хората, които реално имат нужда, реално да имат възможност и да получат такова жилище“, коментира още Митев.

Според него, един от начините за решаване на проблема с нуждите на гражданите от общинско жилище, е да се обърне по-голямо внимание на публично частното – партньорство т.е. да се дават възможности общински земи да се преотдават на предприемачи, за да могат те на принципа на доброто партньорство да създават общински жилища, които да бъдат давани на социално слабите. „Нещо такова преди три години направи Васил Йовчев, който построи три сгради в кв. „Дружба“ и там вече хората са настанени“, каза още той.

Данните показват още, че през миналата година са продадени 30 общински жилища, от които 16 на разсрочено плащане. „Не се продават много жилищата, тези които искат да ги купят нямат мотив защото те са много скъпи, на практика на човек му е по-добре да стои под наем, отколкото да ги купи. От друга страна, Общината се опитва да ги продаде, отколкото да ги поддържа материално. Ще се опитваме да намерим златната среда-да направим така,че хората, които имат възможност да закупуват тези жилища и в също време да се създават предпоставки за строеж на нови домове за крайно нуждаещи се“, посочи председателят на Общинския съвет.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук