Един глас при машинния вот ще струва 50 лв.

На една машина за един ден гласуват около 50 души. Наемът на една машина е 2 500 лв., което означава, че един глас ще струва по 50 лв. Това каза проф. Михаил Константинов в ефира на БНТ тази сутрин, уточнявайки още, че устройствата не регистрират недействителните гласове.

Изборът беше очакван, едната фирма беше декласирана заради предложена цена над предела, другата не отговаряше на техническите норми. допълни проф. Константинов.

„Сиела Норма“ организира машинното гласуване през 2016 г. с 500 машини, припомни проф. Константинов. На тези машини тогава са извършени около 50 000 гласувания.

И проф. Киров коментира, че изборът на фирмата не е изненадващ, Той изрази безпокойство кога машините ще бъдат доставени, монтирани, софтуерът да бъде проверен. СИК трябва да бъдат обучени как се борави с тези машини, да не говорим, че самите избиратели няма да имат времето да се запознаят с процеса как да гласуват.

Според проф. Киров е притеснителен крайният срок за доставка на машините – 25 май, денят преди изборите. Това според него, може да доведе до „недобри“ изненади.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук