Експертен съвет казва при какви диагнози децата учат дистанционно

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение“, посочи специалистът. Относно нагласите на родителите той уточни, че повечето от тях предпочитат присъственото обучение, докато 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма.

По думите на доц. Кунчев при положителен тест на ученик, алгоритъмът за училищните власти ще е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев

Относно PCR тестовете на учениците той отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

„Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата“, поясни главният държавен здравен инспектор. Той очаква противогрипните ваксини тази година да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб.

Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.

„Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус“, посочи Кунчев. В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже, обаче, дали тенденцията ще се задържи.

„Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, подчерта Ангел Кунчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук