Елена Пешева-водач на листата на „Българските патриоти“в Сливен: Само ние гарантираме високи заплати и пенсии

Елена Пешева бе депутат в 44-то Народно събрание от ВОЛЯ – партията на Веселин Марешки. Беше председател на Комисията по въпросите за българите в чужбина, член на образователната комисия. Като народен представител бе проактивна в политиките за децата и семействата – спря скандална анкета сред учениците, която изискваше от тях да си определят пола сами чрез подвеждащи въпроси, препъна кариера в Белащица, която замърсяваше от години въздуха в региона. Първа заговори, че надбавки трябва да има за всички деца, независимо от доходите на родителите. Яростен защитник е на тезата, че детските ясли и градини трябва да са безплатни, а униформите и учебниците – също.

Елена Пешева е от Пловдив,  където е учила в Английската гимназия, след това две години е следвала право, а съвсем скоро се дипломира като маркетолог. Има успешен опит в частния бизнес – преди да влезе в политиката е управлявала семейна фирма за софтуерни продукти в сферата на сигурността. Има две деца – Стефан е на 6 г., а Теа – на 4 г. Омъжена е за бизнесмена Атанас Пешев.

Елена Пешева е водач на листата на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ- ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ за извънредните парламентарни избори на 11 юли в Сливен област. „Попада“ в града на 100-те войводи не само по силата на коалиционното разпределение на квотите, но и защото ВОЛЯ има много симпатизанти тук, заради което в 44-ия парламент има и депутат от Сливен.

 –Защо трите партии – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ се обединиха в коалицията „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ“?

По много причини, от това да обединим силите и да направим патриотичният вот политически фактор отново, през това задължително да върнем в парламента дневния ред на хората до отговорността, че трябва спешно да помогнем на народа в тези трудни, заради икономическата и здравната криза, времена. В коалицията успяхме да се обединим около важните теми за всяко българско семейство – доходи, сигурност, подкрепа за бизнеса, спиране на джендър идеологията, защита на националните интереси. Видяхме какво направиха новите-стари политици, които бяха за кратко в печалното 45-то НС – те си повишиха заплатите и увеличиха изборните секции в Турция, с което направиха огромна услуга на ДПС. Хората останаха сами да се борят с бедността, с поскъпването на живота… Надявам се повечето избиратели вече да са прогледнали!

– Какво ще направят Българските патриоти?

-Сигурна съм, че сме на прав път, защото в многобройните разговори с избирателите те ми споделят, че основните им грижи са ниските им доходи. С колегите в коалицията сме категорични, че трябват сериозни и скоростни мерки в социалните политики. Затова няма да се откажем от идеята си за безплатни лекарства за ученици до 18-годишна възраст и за пенсионери над 65-годишна възраст. Безплатните лекарства за тях е кауза от дълги години на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки. Неговият бизнес е вече на 30 години и е доказал, че може да се работи в полза на хората – те спестяват между 50 и 100лева на месец от по-евтините лекарства и горива в обектите на г-н Марешки. Във Великобритания и Германия децата до 18 години получават безплатни лекарства, както и хората над 60-годишна възраст. Във Франция деца под 1 година и хора над 60 години получават безплатни лекарства. Това може да се случи и в България. Само ако има политическа воля. И ако хората ни гласуват доверие и ни изпратят в 46-ия парламент.

Друг изключително важен приоритет за нас е финализирането на проекта на държавна верига от бензиностанции със справедливи цени. Това също ще увеличи доходите – знаете, че градовете, в които е познат „ефектът Марешки“, гражданите живеят много по-спокойно и са освободени от картела. Това е и нашата цел – всички българи да имат достъп до справедливи цени на горивата, защото те влияят върху всички отрасли на живота и на икономиката. Вижте какво стана във Велики Преслав – на изборите на 4 април ни гласуваха подкрепа с над 15% от гласовете и Веселин Марешки веднага пристъпи към изпълнение на обещанието си – да освободи града от картела в горивата като изгради бензиностанция със справедливи цени.

А по отношение на пенсиите, какво предвиждате?

И като политици, и като граждани сме длъжници на родителите си – затова ще настояваме за преизчисляване на всички пенсии. Време е възрастните хора в тази държава да заживеят нормално, по европейски. Не трябва да забравяме, че увеличението на минималната пенсия на 300 лева, както и надбавките, които възрастните получават в момента, са благодарение на патриотичните сили в 44-ия парламент.

-Кои ще бъдат вашите лични задачи в следващия парламент?

-Оставам проактивна за детското здравеопазване. С дамите от коалицията, например, първи повдигнахме темата за ваксинирането на децата срещу Ковид-19. Темата засяга всяко българско семейство и тепърва ще бъде много актуална. Затова, едно от първите ни задачи в следващия парламент ще бъде да предложим Национална информационна кампания. Всеки родител трябва да има възможност за информиран избор дали да ваксинира детето си или не.

Като майка на две деца, за мен лична кауза отново ще бъдат опазването на християнските ценности, спирането на джендър-идеологията и третия пол в българските училища. В скандална анкета, която беше разпространена в над 900 училища, децата трябваше да посочват дали са „момче“, „момиче“ или нещо „друго“. Успяхме да я спрем, след като подадох сигнал до министър Красимир Вълчев. А по-късно беше стопирана и в цяла Европа.

Необходима е спешна ревизия на съдържанието в учебниците. Успяхме да премахнем тест в учебника по философия за 8 клас, където беше даден пример с рекламиране на наркотици. Много са примерите за скандални текстове в учебниците по биология, история и други предмети. Затова няма да се откажа от идеята да има по един учебник по всеки предмет, вместо както е в момента – по 7-8. Това ще спести и много разходи на държавата.

Според нас трябва да има безплатни униформи и учебници за всички ученици до 12-и клас. Детските градини и ясли също трябва да са безплатни.

– Демографската криза се очертава като огромен, катастрофален проблем за България. Как смятате, че може да се разреши?

-С добри политики за децата и семействата. Всички добри предложения, които ще помогнат на децата и на родителите им да живеят спокойно и по-добре, ги обединяваме в проекта на жените от ВОЛЯ „Пътна карта на детското щастие“. Сигурна съм, че няма да има майка, която да не ни подкрепи! В този документ сме включили идеи за образованието, здравеопазването, социалните услуги. Ето например, първи заговорихме, че детските надбавки трябва да са за всички, защото децата са равни пред закона, независимо от доходите на родителите им. Според нас надбавките са обидно недостатъчни и се надяваме размерът им да се вдигне поне двойно. Всяка година при гласуването на държавния бюджет партия ВОЛЯ предлагаше да бъдат стимулирани образованите и пълнолетни семейства, т.е. родители със завършено минимум средно образование.

Сред приоритетите на „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ е предложението ни при раждането на първо дете държавата да подпомага с 2000 лв., за второ с 5000 лв, за трето – 10 000 лв. семействата, които имат минимум средно образование и са над 18-годишна възраст. Ако народът ни даде шанс на 11 юли да сме в следващото управление, ще работим по тези закони.

– Каква ще бъде целта Ви като водач на лисата на патриотите в Сливен?

– За мен е голяма чест да бъда водач на тази листа. Благодарна съм, че получих доверие от лидерите на трите партии. Това, че не съм родом от града още повече ме мотивира да работя активно за решаване проблемите на Сливенския регион. Екипът ни тук е много силен и съм убедена, че ще направим отличен резултат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук