Елитът на стрелбата с лък се събира в Сливен в надпревара за Купа „LEXUS“

Елитът на България по спортна стрелба с лък се събира в Сливен за участие в надпреварата за Купа „LEXUS“. Инициативата ще се проведе тази събота и неделя -7 и 8 март. Над 35 състезатели от 16 клуба от цялата страна – София, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Казанлък, Търново, Разград ще участват в Първия турнир за професионалисти по спортна стрелба с лък за Купа „LEXUS“. Организатори са „КАЛЕ АУТО“ ООД и СК „ДЖАМБО“ 2006, Русе – един от водещите професионални клубове по спортна стрелба с лък.

Домакин на състезанието на 7 март ще е залата на 12 СОУ „Елисавета Багряна“ в кв. „Сини камъни“, а откриването е в 13.00 часа. Елиминациите и финалът ще са на 8 март в шоурума на „Кале Ауто – TOYOTA и LEXUS“ на бул. „Цар Симеон“ № 18 – А, гр. Сливен от 10.00 часа.

„Включихме се в организацията на турнира с желанието в Сливен да се случват добри неща. За нас заедно с образованието, спортът може да даде добро бъдеще на децата ни, а и да ги предпази от улицата. Освен това, стрелбата с лък има много общо с нашия бизнес – автомобилите и поддръжката им. И в стрелбата с лък, и в шофирането се изискват концентрация и точност, а скоростта и действията винаги трябва да са добре прецизирани“, заяви Христо Трънчев, Управител на „Кале Ауто“ ООД.

Турнирът е демонстративен и няма да се провежда по правилника на Международната федерация, обясниха организаторите. В двата състезателни стила –рекърв /олимпийски/ и компаунд /ловен/ няма да има възрастови ограничения, а участниците няма да бъдат разделени на „мъже“ и „жени“. В първия ден ще се проведат квалификациите, а на втория – първите 8 от рекърв и компаунд ще бъдат на елиминации. Големият победител, който ще вземе Купа „LEXUS“ ще бъде определен след двубой между първенците в двата стила. Наградният фонд на турнира е 1 200 лв.

„Целта ни е да предизвикаме интерес и в Сливен и дано да има професионален клуб и тук. На града на воеводите му отива този спорт. В двата състезателни дни, Българската федерация по спортна стрелба с лък ще предостави на всички желаещи от Сливен лъкове и оборудване, както и треньорска помощ, за да усетят тръпката от този спорт“, обявиха организаторите от СК „ДЖАМБО“ 2006.

Стрелбата с лък е Олимпийски спорт и сред участниците на турнира за купата на „LEXUS“ е младата ни надежда – 18-годишният Иван Банчев, който ще се бори за олимпийска квота в Турция след месец. През 2018 г. на Европейското първенство за младежи в Легница, Полша Банчев печели бронзовия медал. Миналата година заслужи сребро на Европейската купа по стрелба с лък в Катез, Словения в категория кадети олимпийски стил.

Другите звезди на стрелбата с лък, които пристигат в Сливен са Виктор Петров – световен шампион по стрелба с лък от Торино 2013 г. и Явор Христов – първият български световен шампион по стрелба с лък, който спечели титлата на закрито на първенството на планетата в Жешов, Полша през 2009 г. Сред участниците е и другата ни млада надежда – 14-годишната Никол Георгиева – национален шампион при кадетите. Заедно с тях ще бъде и старши треньорът на националния отбор на България по стрелба с лък и наставник в русенския клуб „Джамбо“ Йордан Джамбазов.

Анонс към събитието може да откриете тук : https://youtu.be/MCD6pi69C3E

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук