Епидемиолози препоръчват „респираторен етикет“ против грипа

Във връзка със зимния сезон и очакваното увеличаване на острите респираторни заболявания от РЗИ-Сливен препоръчват спазване на т.нар. „Респираторен етикет“ с цел превенция на разпространението на инфекции предавани по въздушно-капков път.

Всеки може да се зарази от грип. Това е силно заразно заболяване, което се разпространява чрез пръски от горни дихателни пътища при кихане, кашляне или при допир със заразени предмети.

Измиването на ръцете със сапун или използването на дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол са ефективни мерки за унищожаване на грипните вируси. Спазването на респираторен етикет / закриване на устата и носа при кихане и кашляне, използване на еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба се унищожават /съдейства за ограничаване разпространението на вирусите в околната среда.

В дневното меню трябва да се включват храни с повишени количества белтъци и витамини. Ако имате болен в дома си е препоръчително той да бъде изолиран в отделна стая, като обслужващите го лица носят маска, която следва да се сменя на всеки 3-4 часа. Необходимо е още редовно проветряване и дезинфекция в помещенията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук