Жените в Сливенска област са по-бедни от мъжете

Жените в Сливенска област са по-бедни от мъжете, това сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Югоизток. Според тях, общо 31.3 на сто от хората в Сливенско са живели под прага на бедността през 2020 година, като за областта размерът на линията на бедност е 344.83 лв. средномесечно на лице от домакинство.

През миналата година, относителният дял на бедните е най-висок в областите Сливен,  Монтана – 29.4 % и Силистра – 29.1 %. Спрямо предходната година относителният дял на бедното население се е увеличил с 1.2 %. Оказва се, че жените са по-бедни – 32.9 на сто, а при мъжете относителният дял е бил 29.6%. Според съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве на обществото, най-бедните 20 % в областта имат 8.7 пъти по-нисък доход от най-богатите.

През 2020 г. 34.1% от населението на област Сливен живее в материални лишения. Децата, живеещи с материални лишения са 22.6 на сто.

Данните показват още, че общо 83.1 хил. души, или 45.0 % от населението на областта се нуждае от специални грижи за справяне с бедността, социалното разслоение и изключването от активна трудова дейност, сочи проучването.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук