Жени от групата на майсторите представят нови тенденци в изкуството на плаката

Във фоайето на Сливенския драматичен театър е подредена изложбата „Жените и плакатът“, която гостува в града под Сините камъни веднага след първото й показване през февруари в столичната галерия „Средец“. Неин организатор е Международното триенале на сценичния плакат в София. Проектът е подкрепен от Министерството на културата. Изложбата „Жените и плакатът“ е демонстрация на най-добрите международни постижения на сценичния плакат и ще бъде на разположение на зрителите и посетителите в Сливен до 20 април.

Официалното й представяне във фоайето на Сливенския драматичен театър е по повод на Международния ден на театъра 27 март – световният празник на най-почитаното сценично изкуство. Изложбата представя 21 авторки на плакати – носителки на награди от Триеналето на сценичния плакат и уважавани членове на международното жури. В 30-годишната история на Международното триенале, това са жените, които са се откроили с произведенията си и имат присъдени отличия. Творбите са получили награди от Съюза на българските художници, от фондации и общини, подкрепящи плакатното изкуство, както и присъдените за млад автор. Почетно участие в изложбата имат творбите на покойната Ралица Станоева, която е знаково име сред класиците в плакатното изкуство. В изложбата участва и носителката на Голямата награда на Десетото триенале „Златен плакат“, която бе присъдена за пръв път на български
автор и то жена  – Люба Томова. Люба Томова създаде и плаката за най-новата постановка на Сливенския драматичен театър „Хиляда и вторият“. В изложбата участват творби на сливенската художничка Маргарита Дончева, отличена от Международното триенале с награда за млад автор. Тя е създател на голяма част от плакатите за най-новите постановки на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ и автор на неговото ново лого.

Експозицията е изключително ценна и заради различния, „женски“ поглед към „мъжкото“ изкуство на плаката. Тя представя деликатната женска чувствителност, светоусещане и естетика в графичния дизайн. Изложбата е любопитна за хората, които се занимават професионално с графичен дизайн, както и за цялата културната общественост на Сливен. Тя е изключително полезна за учениците, които учат плакат и рекламна графика в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Театралното фоайе на най-големия професионален културен институт в Сливен е най-подходящото място да бъдат показани тези над 40 плаката, които
представят различни сценични изкуства: театрални, оперни, балетни постановки и други сценични форми.

Това е поредната плакатна изложба, която представя пред театрали и почитатели на
театралното и изобразителното изкуство Сливенският драматичен театър. За втори път той е домакин на изложби на Международното триенале на сценичния плакат в София, с което през годините връзките се задълбочават.

Уважаеми ценители на театралното и изобразителното изкуство, заповядайте да
отпразнуваме заедно Световния ден на театъра, с изложбата ПЛАКАТЪТ И ЖЕНИТЕ на 27 март в Драматичен театър – Сливен от 17:30 часа!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук