Живеещите до злополучното сметище роми: Ако общината го беше премахнала, трагедията вчера можеше да не се случи

Ако общината беше премахнала незаконното сметище до кв.“Надежда“ навреме, трагедията вчера можеше да не се случи, с тези думи ни посрещнаха днес живеещите на 200 метра от боклуците роми. Припомняме, че вчера следобед там 46-годишна жена загина, след като при разтоварване сметосъбиращото ремарке на товарен автомобил се е обърнало върху нея.

46-годишна жена загина при инцидент на незаконно сметище в кв. „Надежда“

„Сметището е тук от 5-6 години, преди това редовно се почистваше, разказват 45-годишната Минка и 35-годишния Борис. „Но тук не хвърляме само ромите, тук и държавните камиони от разни предприятия постоянно изсипват боклуци. Ако виждаме, че е чисто и нищо не се хвърля, и ние няма да хвърляме“ казват още те. По думите им, кмета на общината и кметската наместничка на квартал „Надежда“ са запознати с проблема, но не обръщат никакво внимание.

 

Минка, която е майка на пет деца и твърди, че изхранва семейството си само с работа и не получава никакви социални помощи, разказа още, че загинала жена също е изкарвала прехраната си с честен труд. В злополучния ден тя се е пририбала от работа в близкото предприятие за преработка на зеленчуци, тъкмо след като си е получила заплатата. Има три деца и внуци, които останаха без нея, посочи още тя.

„Защо чакат да има жертва, за да направят нещо, общината е виновна, ние вече не знаем към кого да се обърнем, търсили сме и кметската наместничка, отидохме и при нашия кмет и той нищо не направи, а ние вече не знаем накъде да се обърнем“, така коментира трагедията 35-годишния Иван, който също живее на метри от бунището. По думите му мястото е чистено за последно преди 10 дни, но „отгоре -отгоре“, а не изцяло да се премахне боклука. Затова според ромите вината за трагедията вчера е на общината, която не е поела отговорност и не се справила навреме с проблема.

При опит да се свържем с кметския наместник на кв. „Надежда“ Диана Делчева, телефонът и беше изключен.

„Ние почистваме ежедневно това място, на което от години се изхвърлят отпадъци. На следващия ден отново се струпват купища боклуци, се казва в позиция на община Сливен изпратена до медиите. Според временно изпълняващият длъжността кмет Румен Иванов, в сравнение с предходния мандат, през последните четири години в квартал „Надежда“ се чисти по-често.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук