Животновъдите излизат на протест

В четвъртък от 11 часа организираме протестно шествие, което ще започне от Министерството на земеделието и ще завърши пред Министерския съвет. Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите – може би толкова хора от два сектора никога не е имало дотук. Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на тема: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

“Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столичната община и МВР”, добави Зоров.

“Призовавам кмета на София Васил Терзиев да бъде съпричастен и да помогне в организацията. Да определят място пред Министерството на земеделието, така че хората да спират безпрепятствено и всичко да мине мирно. Призоваваме всички да бъдат съпричастни”, каза той.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за “оставката на министър Вътев”. Синапов се обърна към ГЕРБ и ДПС и заяви: “Всичко, което пое като ангажимент не го направи министър Вътев”, категоричен е той. Синапов коментира, че в четвъртък излизат на протест и ще настояват за спазване на поетите ангажименти.

Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ) Мария Степанчева посочи: “Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни”. Тя коментира, че в интервю в една от националните телевизии Вътев е използвал манипулация и информацията му е лъжлива. “Тези средства, за които говори са отчетени по инвестиционен проект, одобрен преди две години и половина и сега се отчита, средствата са за 2021г. и 2022г.”, поясни тя.

Степанчева обяви, че ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период.

“Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре”, каза тя. Според нея земеделският министър Кирил Вътев трябва да си застане на мястото и да помогне на сектора. “Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей”, смята Степанчева. Тя се обърна и към премиера акад. Николай Денков.

“Г-н Денков, не си затваряйте очите пред проблемите на този сектор. Очакваме да насрочите среща, за да кажем проблемите на млечното животновъдство”, призова тя.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. “При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист”, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите,съобщава БГНЕС.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук