Жилищното строителство ще поскъпне с 5% заради по-високите заплати

Изпълнителният директор на Камара на строителите в България Мирослав Мазнев прогнозира пред БТА, че тази година се очаква с до 5% да поскъпнат услугите на квадратен метър жилищно строителство. Разчетите са базирани на плановете на „светлия“ бизнес да увеличи и тази година с между 15 и 20 на сто заплатите на строителите.

Камарата очаква за миналата година ръстът в строителството да е над 10-11 на сто, а за тази година – над 15 на сто. През миналата година увеличението в сектора е заради положителните резултати в сградното строителство, докато тази година то ще е базирано на инженерната инфраструктура и предстоящото осъществяване на проекти в пътната и железопътната инфраструктура, както и във ВиК-сектора.

Средната заплата в бранша е около 860 лева. Темповете на увеличаване на заплатите в строителство ще зависят от това в каква степен ще се преборим със „сивия“ сектор, коментира Мазнев. В момента средната заплата е около 860 лева, но за фирмите, които са членове на камарата, заплатите са значително по-високи, отбеляза той. Тази година камара ще насочи средства за преквалификация на хора за дефицитни специалности за бранша като кофражисти, арматуристи, заварчици.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук