Жътвата в Сливенско започна, очаква се реколта близка до миналогодишната

Жътвата в Сливенско започна, в момента се прибира ечемика, а в края на месеца и – пшеницата, съобщи Георги Радев- председател на Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър” – Сливен, който обработва 12 хиляди декара земя.

По думите му, официален старт на жътвата не е даден, а традицията е нарушена в последните години заради ковид пандемията.

„Всеки сам решава, кога да започне жътвата. Както аз, така и колегите вече прибираме реколтата. Жъне се ечемика”, поясни Георги Радев.

Земеделският производител посояи още, че валежите през последната седмица в Сливенско са се отразили добре на някои зърнени култури, но и неблагоприятно за други. „Дъждът пречи на едно, но помага на друго. На пшеницата, ако валежите продължат, ще е пречка. Ще започне да потъмнява, ще падне качеството на зърното”, обясни председателят на Сдружение „Хаджи Димитър”.

Той сподели, че очакваната реколта ще е близка по количества до миналогодишната, а изкупните цени вероятно ще са по-високи, тъй като себестойността на продукцията е доста голяма, предвид високите цени на торовете, горивата и труда на хората, ангажирани с тази дейност.

„Войната в Украйна също оскъпява продукцията”, смята Радев и добави, че не трябва да има забрана за износ на зърното. „Продукцията не трябва да се задържа.Няма как да я реализираме само на вътрешния пазар”, добави той.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук