Започват проверки в селските землища за нерегламентирано изхвърлени на животински отпадъци

Снимки: Валентина Василева

Проверки за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци започват в Сливенска област. Ще бъдат обхождани землищата на селата, за да се установи дали има такава дейност. Проверките ще бъдат организирани от кметовете на четирите общини в областта  – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, съгласно писмо на областния управител Чавдар Божурски, в което са указани мерките. Писмото е адресирано още до директорите на ОДБХ, ОД на МВР, РДГ, „Напоителни системи”ЕАД.

Торби с гниещи свински останки са намерени и край с.Бозаджии и Кермен

Обходите ще се извършват със съдействието на служители на МВР. При констатиране на животински отпадъци, кметовете и кметските наместници трябва незабавно да  информират общинските епизоотични комисии. Откритите отпадъци ще бъдат транспортирани до определените за загробване площадки на територията на всяка община. При невъзможност това да стане, загробването ще се извършва на място. След загробването ОДБХ ще извърши дезинфекция срещу разпространението на зарази.

Със същото писмо областният управител изисква до 12 ч. на 16 август информация от общинските кметове за резултатите от извършените проверки и предприетите мерки.

Засиленият контрол се налага заради появилите се през  последните дни сигнали за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в района на някои населени места, след умъртвяването на домашните прасета в 20-километровата зона около промишлените свинеферми в областта.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук