Започва Великият пост

Започва най-важният – Великденският пост, който въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден. Той започва седем седмици преди Великден, който тази година се пада на 2 май за православните християни.

Идеята на поста не е да преминем на диета, а опит чрез лишения за тялото, да се смири душата ни. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

Великденският пост е време за молитви и покаяние. Християнската църква нарича началото на Великденския пост  „предверие на божественото покаяние“, тъй като постейки, вярващите се отказват от своите грехове и се доближават до Иисус Христос.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията – по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон. Отбелязваме Тодоровден в събота на 20-ти март.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук