Започва информационна кампания за борба с трафика на хора

„Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите на хора. Ти можеш да ги затвориш!“, под този надслов ще премине тази година информационната кампания на Местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен посветена на 18-ти октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Партньори на комисията при реализацията на инициативата са Община Сливен, Бюро по труда Сливен, фондация „Инициатива и съпричастност”-Сливен и А21 България.

Планирани са поредица от събития, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация чрез интернет, целенасочена превантивна работа с най-уязвимите групи и популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Глобалната мрежа все по-често се използва като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, както и с цел насилствен и фиктивен брак. Социалните мрежи и мобилни приложения за запознанства нерядко се превръщат в средство за набиране на жертви. Голяма част от рекламирането на услугите на жертвите, обичайно при трафика с цел сексуална експлоатация, става също онлайн.

Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали, а на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

В рамките на информационната кампания с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се предвиждат прожекции на клипа „Кажи НЕ!” #SayNo!, предоставен на МКБТХ – Сливен от сектор „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук