Започва Светлата седмица

Започва Светлата седмица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежда. През тази седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Всеки един ден от седмицата е светъл и е отреден за възхвала на определен светия. На Светли понеделник се прославят светите апостоли, на Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се още Томина неделя. Тома е един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Апостолът поискал лично да види и докосне раните на възкръсналия Иисус. На осмия ден след Възкресението Христос му се явил. Чак тогава той повярвал и поискал прошка. Оттук идва и нарицателното Тома Неверни.

Християните се поздравяват с „Христос воскресе“ до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук