Започва XIV Фолклорен събор „Кермен 2019“

XIV Фолклорен събор „Кермен 2019“ започва днес от 10.00 часа. На сцената тази година ще се изявят 27 индивидуални и колективни участници. Фолклорният събор се организира веднъж на две години и се провежда по време на Гергьовденските празници.

Целта на събитието е да се продъжат фолклорните традиции и  да се провокира обучението на младите хора в тях. Чрез него се прави опит за утвърждаване на приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура като изключително важен момент от националната ни култура.

В програмите си участниците могат да включат музикално-песенни и инструментални изпълнения /индивидуални и колективни/, обреди и обичаи, разказване на приказки и анекдоти, детски и младежки игри, представяне на традиционни занаяти чрез организиране на пазар с тяхна продукция. Времетраенето на индивидуалните изпълнения е в рамките на 6 мин., а за колективните изпълнения – до 15 мин. Музикалният съпровод трябва да се изпълнява само на народни инструменти.

В събора има два конкурса.Първият е за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков. В него могат да участват изпълнители на духови народни инструменти -кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи: до 14 години, до 18 и над 18 години.

Вторият е конкурс е за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. В тази част участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, разпределени в две възрастови групи: до 16 и над 16 години.

Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Ташо Барулов и членове Станка Иванова – хореограф и Чонка Чалъкова-Кинева. Явилите се изпълнители ще получат диплом и паметен знак за участие.

Организатори на събора са Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „Пробуда 1906” .

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук