Започна седмият Фестивал на етносите, багрите и котленския килим Котел 2023

От 28 до 30 юли, парк „Изворите“ в Котел става притегателно място за ценителите на ръчно сътвореното и наречено с любов тъканно творчество. Гостите ще могат да се докоснат до вертикалния тъкачен стан, да се потопят в автентична атмосфера на килимарския занаят, плъстенето и багренето на вълна, аромата на вкусната храна, танци и качествена музика.

Вечерната програма в първия фестивален ден започна с концерт на „Ямбол проджект“. Продължи със спектакъла „Аз съм България“ на балетна школа „Па Де Кре“ и завърши с най-популярния дует в Българи- този на братя Аргирови.

Доброто настроение и приятната атмосфера във втория фестивален ден ще бъдат гарантирани с музикални и артистични изпълнения. Към познатите 4 импровизирани села на етносите  за първи път ще има „Кът на Здравето“ с д-р Людмила Емилова и „Кът на баварската кулинария“, поверен на шеф Андре Токев.

Най-малките също да се готвят за много изненади и игри в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О’ Писменехъ малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в едно чудно пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса.

В програмата на фестивала, са включени по традиция занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел.

Началото на вечерната програма ще започне от 20:30 ч. със фестивално шествие от „Българското село“ към сцена „Естрада“, където от 21:00 ч. започват вечерните концерти на Ансамбъл „Българе“, Петя Панева и супергрупата „Фондацията“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук