Започна строителството на общежитието към Художествената гимназия, учениците ще разполагат с 12 спални

С 12 спални помещения и капацитет от 24 до 36 места ще разполага новото общежитие за учениците от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Символичната първа копка на обекта беше направена днес с благословията на Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий. Гост на празничното събитие бе областният управител Чавдар Божурски.

Общежитието ще се намира в двора на гимназията. „Ще има всички модерни удобства за пребиваване, подготовка и осмисляне на свободното време“, каза директорът Александър Дойчинов. Министерството на културата осигурява 200 хил.лева за обекта, които ще покрият разходите за първия етап на строителството. Гимназията ще кандидатства за финансиране и по програма „Красива България“. През март ще открие дарителска кампания, средствата от която ще се изразходват за оборудване на общежитието. „Предавам поздравите на министър Банов към едно от най-престижните училища по изкуства“, каза Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Художествени и сценични изкуства“ към МК, която бе гост на гимназията.

Дядо Йоаникий отправи молитва и приветства учителите и учениците. Той подари на гимназията картина, нарисувана през 1996 г. от  деветокласничката Йордана Кунчева. Подаръкът развълнува всички. Оказа се, че някогашната ученичка вече е преподавател в гимназията, с научна степен „доктор“.

В НХГ „Д.Добрович“ учат близо 120 ученици от различни населени места в страната. От десет години училището няма общежитие.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук