Заради проблемите с е-винетките: АПИ няма да глобява до 15 януари

От днес се спира конвертирането на хартиените винетки в електронни. Това съобщи проф. Олег Асенов от Агенция „Пътна инфраструктура”. Причината е, че потребители не използват добросъвестно функционалността на bgtoll.bg, информира bTV.

„Има механизъм за конвертиране на винетки, ние спираме този механизъм, защото 33% от въведените данни не са добросъвестно посочени. Потребителите, част от тях, се опитват да видят как ще реагира системата и това обезсмисля процеса”, каза проф. Асенов и допълни, че са правени опити винетка за един регистрационен номер да бъде конвертирана над 160 пъти.

Всички хартиени винетки остават в сила. Тол полиция и Пътна полиция ще продължат да следят за валидността на стикерите, но няма да глобяват до 15 януари, защото все още тече информационна кампания, уточниха от Пътната агенция.

Към момента е-винетки могат да се закупят с пари в брой единствено в регионалните подразделения на Агенция „Пътна инфраструктура” и магазините на „А1”. Беше поет ангажимент до 7 януари това да може да се случи във всички големи търговски мрежи, които и до сега разпространяваха хартиените стикери. Директорът на „Национално ТОЛ управление“ Антон Антов заяви, че това не би трябвало да е проблем, защото повечето шофьори са с валидни стикери до края на януари.

Проверка на bTV е установила, че са единици граничните пунктове, оборудвани с работещи терминали за продажба на е-винетка. Според Пътната агенция до края на месеца всички ГКПП-та ще бъдат оборудвани. В момента работещи терминали има на „Капитан Андреево”, четири машини са доставени на „Дунав мост” и „Дуранкулак”. За първите три дни на новата година през граничните пунктове са преминали 3706 тежкотоварни превозни средства, не е ясно обаче как те са платили пътния данък.

Беше поет ангажимент до края на месеца да бъде отстранен и проблемът с поддържаните чужди езици от терминалите

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук