Зарязване на лозята в Глушник – с водосвет и конкурс за най-добро вино

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Йордан в село Глушник по време на зарязване на лозята по повод празника Трифон Зарезан. Кметът на Сливен Стефан Радев присъства на ритуала. Той честити празника на присъстващите и пожела плодородна година.

„Районът на село Глушник има най-голямо производство на лозя в общината. За хората тук, днешният ден е особено важен и се отбелязва много специално. Пожелавам берекет, добри добиви и цени за стопаните. Нека да пребъде този вековен за нашия край занаят“, каза Радев.

От своя страна, кметът на селото Димитър Петков информира, че в землището на Глушник има 3 000 декара лозови масиви. Сортовете са стари и качествени. Основно са засадени Червен мискет, Ркацители, Каберне и Мерло. През 80-те години, специално за Глушник, е започнало отглеждането на Сливенска шевка. Има по-нови масиви от Мускат отонел и Румънска шасла.

 „Проблемът за лозарите от години е изкупуването на гроздето. Няма фирма, която да го изкупува и разчитаме на хора, които по традиция искат да си правят вино. Тук се произвежда едно от най-хубавото и качествено грозде в региона. Правят се много хубави вина, особено през благоприятна година“, каза Петков.

 Двамата с кмета Стефан Радев наградиха победителите в конкурса за най-добро вино, в който участваха 24 винопроизводители. Първите трима, победили за направата на бяло домашно вино, са Здравко Стоянов, Иван Христов и Цветан Тенев. Най-хубаво червено вино са направили Николай Стефанов, Христо Иванов и Христо Василев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук