Засилват контрола на язовирите заради усложнената метеорологична обстановка

Снимката е илюстративна

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ засилва екипите,  които осъществяват контрол  на язовирите и съоръженията към тях. Мерките се предприемат по нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Те се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната.

Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Служителите поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите и състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях. Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях. Изпратени са  писма и до  Началниците на Регионални отдели от  ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области, с особено внимание на язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири.  

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук