Засилено полицейско присъствие на Долна лифтена станция заради ромите, празнуващи Първа пролет

Засилено полицейско присъствие ще има на Долна лифтена станция утре заради ромите, празнуващи Първа пролет. Униформените ще спират достъпа на граждани с МПС и ППС към района, за да осигурят обществения ред в природен парк „Сините камъни”.

През последните години се забелязва трайна тенденция, при която ежегодно представители на ромските общества в Сливен празнуват „Първа пролет” в района пред и около „Долна лифтена станция” в местността „Карандила“.

Охранителни мероприятия и осигуряване на обществения ред в района са планирани от ранните часове на 22 март до окончателното изтегляне на гражданите към Сливен.

Анализът за проведените мероприятия от предходни години показва, че на този ден, на посоченото място, са се събрали над пет хиляди души, които са пристигнали с личен транспорт или транспорт, осигурен от собственици на микробуси от кварталите „Надежда”, „Комлука” и други райони на града.

Пристигащите са се разполагали в района на природния парк  по групи и семейно, като до всяка група е имало запалено барбекю, скара или огън. След запълване на пространството около района на лифтената станцията, пристигащите са се разполагали в посока местността „Тютюнлюка”.

Във връзка с констатираните груби нарушения от страна на празнуващите групи началника на РУ-Сливен е сигнализирал общинска администрация Сливен, проведени са разговори с РДГ и РСПБЗН. Благодарение на съвместните действия между посочените институции през 2016 -2018 години нарушения не бяха допуснати, посочват от полицията.

В опазването на обществения ред ще бъдат ангажирани 40 полицейски служители, 10 патрулни автомобила, като и служители на РДГ, ДГС и Общинска охрана.

На 22 март полицейски служители ще спират достъпа на граждани с МПС и ППС към района на долна лифтена станция. Ще предупреждават пристигащите граждани за забраната за палене на огън, барбекюта и грилове в района, за забраната за употребата на алкохол на обществени места и за изхвърляне на отпадъците на определените за целта места. Ще следят за недопускане стоварването и внасянето в района на природния парк на скари, барбекюта, грилове, газови и други горелки, газови бутилки с втечнен газ и други горими и запалими течности и материали и средства за палене на огън. Засилен контрол ще има в района на Меча и Слънчева поляна, Халката, Долна и Горна лифтена станция.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук