За вота на 11 юли: Шеф на РИК може да вземе до 1762 лв., а на секция – до 220 лв

ЦИК определи възнагражденията за членовете на РИК и СИК за предсрочния вот на 11 юли. Запазва се правото на допълнително възнаграждения заради работа в условията на пандемия, което е 50 на сто  от основното – т.е половин надница отгоре. В момента извънредната обстановка е до 31 май. Иначе основното възнаграждение за членовете на изборните комисии си остава същото, както и за вота на 4 април, пише „Монитор“.

По време на заседанието на ЦИК имаше дебат кратък дебат относно това дали възнагражденията да бъдат вдигани, но се стигна до общото решение, че в този момент няма възможност за това.

Така според решението на ЦИК членовете на РИК в райони с до 400 секции ще получават възнаграждение от 1060 лева за председател, 1010 лв. за зам.-шеф и за секретар и по 960 лв. за членовете.

Онези РИК-ве, които са по-големи и имат повече работа, съответно ще получават по-високи суми. Както и досега, шефовете на РИК, които отговарят за райони с над 400 секции, ще взимат по 1175 лев, техните заместници и секретарите по 1115 лева, а съответно членовете – 1060 лева. Възнагражденията за РИК са месечни и те ще ги взимат за периода от 22 май до 25 юли 2021 г.

Парите за секциите и тези с подвижни урни са еднократни. При тях шефът ще взима по 105 лв. Зам.-председателите ще взимат по 95 лева. Същата е сумата и за секретарите на СИК, а обикновените членове ще се разписват 80 лева. Освен тези суми обаче,  онези членовете на СИК , които ще присъстват при получаването на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението, ще вземат допълнително по 15 лв.. Отделно от това имат право и на по 30 лева за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК след края на вота. Още по 20 лв. пък ще получат онези членове на секциите, в които ще има машинно гласуване.

Така след всички възможни добавки един един шеф на малка РИК може да си докара до 1590 лева месечно, а председател на голяма РИК – около 1762 лева. Шеф на секция пък може да получи до 220 лева, стига в нея да има и и машинно гласуване

По традиция РИК ще могат да си назначават експерти и технически сътрудници, които да им помагат, като обикновено част от тях са именно ИТ специалисти. Експертите ще получават по 780 лв. месечно, а сътрудниците – 560 лв. Отделно от това за предаването на книжата от РИК на СИК, а след това и за деня на вота за приемането на изборните протоколи, РИК може да си привлече специалисти, чието възнаграждение не може да бъде повече от 100 лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук