За празника на Сливен правят творческа вечер, посветена на Станка Пенчева и творбите й

Творческа вечер под наслов „Станка Пенчева – сливенка докрай” ще се проведе на 23 октомври от 17.00 часа в камерната зала на ДТ „Стефан Киров” Сливен. Инициативата се организира от РБ „Сава Доброплодни“ и е посветена на 90-годишнината от рождението на поетесата. Творческата вечер е част от програмата за празника на Сливен –Димитровден. Поетесата е завещала на читателите едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени посветени на Сливен и Сливенския край.

Станка Пенчева е една от най-значимите български поетеси от втората половина на XX век. Родена е на 9 юли 1929 г. в Сливен, като трето дете в семейството на Михаил Иванов Пенчев и Марийка Иванова Кавалджиева. В родния си град завършва средното си образование. Тук, в детския вестник „Изгрев“, са отпечатани първите нейни стихотворения (1941 – 1942 г.).

През 1952г. завършва руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и влиза в литературни среди. През 1951г. започва работа в литературния отдел на Радио София. През 1952 година излиза първата ѝ стихосбирка „Пълнолетие“ и е приета в Съюза на българските писатели. От 1955г. е работила последователно като редактор в издателство „Народна младеж“(1955), кореспондент на вестник „Народна култура“ в гр. Русе(1956-1958), като редактор в литературното списание „Септември“ (1959–1975) и в списание „Отечество“ (1975–1986).

Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, две с автобиографична проза, една книга с приказки и една повест за деца, блестящи преводи предимно от руски език, множество публикации в периодичния печат. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, белоруски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украински, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Нейна стихосбирка е издадена и на грузински език.

Била е член на Съюза на българските журналисти и Съюза на преводачите в България.
За литературната си и публицистична дейност Станка Пенчева е отличена с редица награди, между които: орден „Кирил и Методий“ – I степен (1974), награда на Съюза на българските писатели за поезия (1970 и 2002); Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“(1996), Национална награда „П. К. Яворов“ (2000), награда „Златен ланец“ на вестник „Труд“ (2003), Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2007).

В поетичното си и белетристично творчество Станка Пенчева отделя специално място и на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.

В началото на творческата вечер проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ ще представи издадения само преди дни био-библиографски указател „Станка Пенчева”, събрал в максимална пълнота всички публикации от и за поетесата, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Вълнуващ момент от вечерта ще бъде излъчването за пръв път на документалния филм „Станка Пенчева-сливенка докрай” – създаден по идея на д-р Р. Петрова –Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Ще бъде представен и издаденият от ИК ”Жанет 45” сборник с любовна лирика на Ст.Пенчева „С очите на новородена”, посветен на 90-годишнината от рождението й.

Водеща на творческата вечер ще бъде актрисата Бойка Велкова, която ще изпълни и едни от най-хубавите стихове на поетесата. В програмата със свои изпълнения ще се включат и музикантките от струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас.

Специални гости на събитието ще бъдат дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и единственият внук на поетесата – Михаил.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук