За силната музика и опънатите нерви…или как да се справим с шумните съседи

Оплакванията от силна музика през нощта в центъра на Сливен и в кварталите „Комлука“ и „Надежда“ изобилстват в социалните мрежи. Живущите там споделат, че почти всяка вечер са подложени на „музикален терор“ и въпреки, че подават сигнали в полицията, ситуацията или не се променя изобщо или затишието е временно.

Наредбата на община Сливен за обществения ред, в която се посочва допустимото време и условия за вдигането на шум, е само на хартия и рядко се спазва. Писането на предупредителни протоколи, на актове за нарушение и дори задържането на някой от любителите на силната музика за 24 часа в ареста, са явно неефективни и спокойствието на част от сливенските граждани в нощните часове отива в нищото -някъде между поздравите по микрофона и призивите за наздравици.

Имаме ли право на „тишина“ или съседите могат да вдигат шум, когато си поискат? Как да се справим с комшията, който „надува“ уредбата и какви са правата ни като граждани, нежелаещи да търпят подобен тормоз, попитахме адвокат Юлия Семкова.

„Решение на проблема се намира, ако имате правилник за вътрешния ред в етажната собственост и в него е вписано, че силната музика е вид нарушение. В самия правилник трябва да има предвидено наказание, тогава Общото събрание на етажната собственост се събира и се взема решение, с което да бъде предупредено лицето. Така се действа при системно нарушение, ако е инцидентно се подава сигнал в полицията или на тел. 112“, поясни тя.

„Ако въпреки предупреждението, лицето продължава да пуска силна музика, може да му се наложи и глоба, в случай, че тя е предвидена в правилника на входа. Когато липсва собствен правилник за вътрешния ред в етажната собственост се стъпва на Закона за етажната собственост и неговите разпоредби. Най-тежката мярка е извеждането на собственика -нарушител, но до такава развръзка се стига много трудно, посочи още адвокат Семкова.

В случай, че нарушител на нощната тишина е близкото заведение няма какво да направите освен да сигнализирате на тел. 112.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук