За 2 дни 200 сливналии са се жалвали на омбудсмана заради безводието, тя поиска спешни проверки

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, до министрите на околната среда и водите – Юлиан Попов и на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков, както и до управителя на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Пламен Трифонов, заради постъпилите в институцията над 200 жалби в рамките на два дни, от жители на Сливен, които сигнализират, че често остават без вода заради аварии и ремонти.

До омбудсмана се жалват жители от кварталите „Българка“ – бл. № 12, 23, 32, 33; „Сините камъни“ – бл. 5, 10, 25, 57; „Република“ – бл. 4, 40;  „Кольо Фичето“ – бл. 7; „Клуцохор“ – улици „Георги Икономов“, „Стоян Заимов“; „Комлука“ – ул. „Димитър Пехливанов – Добрович“; „Ново село“ – улици „Гаговец“ , „Братя Кутеви“, „ Добри Добрев“, „Добри войвода“, „Трифон войвода“, „Ропотамо“, „Добри Димитров“, „Гаговец“; „Туида Гардънс“ – ул. „Панайот Хитов“ и др.

Хората недоволстват, защото повече от две години, всяка седмица поне два дни нямат вода, прави се ремонт на ремонта, улиците стоят разкопани, а в същото време не се обявяват часовете, в които ще бъде възстановено водоподаването, не се осигурява алтернативно водоснабдяване, когато е повече от 12 часа.

„Последният такъв случай е обявено спиране на водата на 08.06.2023 г. в една голяма част от града, като същото е било възстановено след  повече от 24 часа, през които не са осигурени водоноски. На телефоните на ВиК оператора никой не отговоря, като по този начин потърпевшите не получават информация за възстановяване на водоподаването. Настояват за качествена услуга, както и да получат обезщетения за нанесените им вреди и да бъдат наложени санкции на ВиК оператора“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на председателя на КЕВР, че цената на водата трябва да бъде обвързана с качеството на услугата, докато жалбите на гражданите говорят красноречиво за обратното. Затова настоява КЕВР да извърши извънредна проверка на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД относно изпълнението на показателите за качество съгласно одобрения бизнес план на дружеството и фактическото изпълнение на дейностите от ремонтната програма на ВиК оператора.

И пред двамата нови министри омбудсманът настоява за обективна проверка на изпълнението на Проект  № LG16M1OP002-1.016  „Изграждане  на ВиК инфраструктура“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, с който се извършва доизграждане и рехабилитация на ВиК инфраструктурата в област Сливен.

Диана Ковачева настоява още и за предоставянето на публична информация кога се предвижда да бъде окончателно завършен този проект и какви ще бъдат ползите за населението на територията на област Сливен.

„С основание гражданите изразяват възмущение и настояват за проверка на изпълнението на проекта за водния цикъл на града, осигурен с европейско финансиране, като бъде потърсена отговорност на виновните длъжностни лица. Настояват и за компенсации за нанесените им вреди“, пише още омбудсманът.

Проф. Ковачева поиска от инж. Пламен Трифонов да бъдат предприети мерки, за подобряване на ВиК услугата и обслужването на клиентите, включително при спиране на водоподаването, потребителите да бъдат уведомявани за конкретните дати и часове, в които няма да има вода, както им се осигуряват и водоноски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук