Здравната каса ще плати ваксините против грип на възрастните хора

Правителството одобри Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез трансфер от Министерството на здравеопазването, съобщава правителствената пресслужба.

От документа става известно, че в България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е 2.4 на 100 души (2.2 %– 2.6%). Изчисленията са направени на база на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко, се уточнава в съобщението.

С приемане на Национална програма се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.

Данните на Министерство на здравеопазването сочат, че при здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип, а при хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 хил души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз, пише в съобщението. Най-висока е смъртността при хората над 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук