Здравните власти прогнозират нов пик на заболеваемостта от COVID-19 до три седмици

Нов пик на заболеваемостта от COVID-19 у нас прогнозират здравните власти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Ген. Мутафчийски апелира към медиците да се подготвят за „това, което ни очаква“ и призова хората да спазват мерките. Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на лош вестител, не може да пропусне да сподели факти.

„Това, че някои неща са разрешение, не означава, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места. Напротив – те са най-опасните“, категоричен бе началникът на Щаба.

„Сценариите показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Сега обаче едва ли имаме седем седмици, най-вероятно имаме три”, каза още ген. Мутафчийски.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента”, каза здравният министър.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Той отчете раздвижване на вируса в София затова всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се анализира всяка тенденция. Здравните власти са готови са да предприемат действия, ако се наложи, съобщава Нова телевизия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук