Здравните специалисти готвят национален протест на 15 май, ако управляващите не ги чуят ще стачкуват

Снимка: архив

Централизирано субсидиране на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от страна на държавата и справедливо остойностяване на труда им, това ще поискат днес по време на третия си протест специалистите по здравни грижи в Сливен. На професионалния си празник, за един час те ще излязат, за да отстояват исканията си за достоен труд и заплащане пред най-голямата болница в областта МБАЛ“ Иван Селимински“.

„Искаме промяна на здравния модел, който ощетява и работниците и пациентите. Начинът на финансиране трябва да се промени на национално ниво, тъй като към момента Здравната каса е монополист, не се остойностява труда ни, не се разпределят правилно средствата и се допуска да има голяма социална несправедливост в заплащането в отделните болници и в отделните длъжности“, каза за Slivenpost.bg Надежда Маргенова, организатор на протестите в Сливен.

По думите й, специалистите по здравни грижи остават в стачна готовност. Преди да преминат към стачни действия обаче те са решили да направят национален протест на 15 май в столицата. „Ако до тогава управляващите не са взели някаква сериозна позиция да започнат да работят по нашите искания, ако не се ангажират сериозно, ние след това наистина ще започнем стачки. В момента проучваме какви са стъпките, как се провежда една стачка, какво трябва да спазим според закона за уреждане на колективните трудови спорове. Искрено се надявам да не се стига до ефективна стачка, надявам се на здрав разум от страна на управляващите, защото това ще ощети и пациентите до някъде“, посочи още тя.

Днешният протест на специалистите по здравни грижи в Сливен е също и в знак на подкрепа към колегите им от Враца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук