Здравни специалисти от болницата участваха в обучение по инфектология

В МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се проведе обучение на специалистите по здравни грижи. Темата бе „Ролята на медицинската сестра/акушерка в диагностиката на инфекциозните болести“. Лектор бе д-р Милена Ченкова – началник на Отделението по инфекциозни болести в болницата. На обучението присъстваха 67 медицински сестри. Те бяха запознати с основните понятия в инфектологията – инфекция, инфекциозен процес и инфекциозна болест. Разгледани бяха основните етапи в диагностиката на инфекциозните болести -преданалитичен, аналитичен и етап на интерпретация на резултатите.
Поставянето на своевременна и възможно най-пълна диагноза на болния е най-главното при инфекциозните болести. Това гарантира, на първо място, ранно и адекватно лечение, преди да са настъпили тежки и непредотвратими увреждания и изгледите за бързо и пълно оздравяване са много по-добри, отколкото при късното му третиране. На второ място – при ранната диагностика могат да се вземат необходимите противоепидемични мерки/изолация, обработка на огнището, наблюдение на контактните и др./, които са най-ефективни при своевременното прилагане.
Присъстващите  се запознаха с инструкциите за събиране, съхранение и транспортиране на  различните материали за микробиологична, вирусологична и серологична диагностика на инфекциозните заболявания, периодът на вземане на самата проба, условията на съхраняването и спецификите при транспортирането.
По време на обучението бяха представени и най-съвременните молекулярнобиологични методи за лабораторна диагностика на инфекциозните болести. Те дават възможност за доказване на етиологичните агенти в изследвания материал, чрез генетичния им състав – при СПИН, хепатит В, хепатит С, морбили, паротит, туберкулоза, лаймска болест, грип, Ковид 19 – инфекция и др.
Обучението завърши с тест и обсъждане на резултатите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук