Земеделците да са спокойни, в яз. „Жребчево“ има достатъчно вода за обезпечаването на поливния сезон

В язовир „Жребчево“ има достатъчно вода за обезпечаването на поливен сезон 2020 г., така управителят на „Напоителни системи“-клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов успокои земеделците, които ползват услугите на дружеството. „Нивото на язовира към днешна дата е 138 млн. куб.м. при мъртъв обем от 30 млн. куб. м. имаме 108 налични, които са достатъчни за провеждането на нормален поливен сезон“, уточни още той. По думите му, цените за напояването остават същите както и миналата година.

От дружеството продължават и с почистваето на каналите, в момента се почиства един участък от река Тунджа в Ямбол, след това е планирана подготовката на поливен сезон 2020 г. „Към момента нямаме сигнали за аварии, всички, които са били в предходния сезон са отстранени, евентуални нови такива ще се види дали има при пробите на съоръженията, допълни инж. Иванов.

Министърът на земеделието Десислава Танева също успокои земеделските производители, че напоителния сезон в цялата страна е осигурен. „Нивата на язовирите е с много по-малък процент по-нисък в сравнение с миналата година. Истината е, че годината беше сушава, нормално е това, което се случва по отношение на по-малкия процент пълняемост на язовирите. Но към днешна дата „Напоителни системи“ са в състояние да осигурят напоителния сезон, така както са го правили и до сега, при това без да променят условията за ползване на услугите си“, посочи още тя.

Двамата присъстваха на информационна среща със земеделските производители от област Сливен, която се проведе днес. Тя е част от Националната информационна кампания на Министерството на земеделието, горите и храните и на нея бяха разяснени възможностите, от които земеделските производители могат да се възползват през следващия програмен период.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук