Зимата няма да ни изненада, ако Общината и гражданите обединят усилия

321 километра е общата дължина на пътищата в Сливенска община, които ще бъдат почиствани и поддържани проходими през зимен сезон 2018-2019 г. Тази година от мрежата ще бъдат изключени някои отсечки, около 50 км. обща дължина, които няма да бъдат почиствани и те ще бъдат обявени на сайта на общината, за да знаят шофьорите, че участъците са затворени и проходимостта им не се поддържа. Това съобщи за Slivenpost.bg инж. Снежана Кънева, началник на отдел ”Сигурност и управление при кризи“ и секретар на общинския Щаб за изпълнение плана за защита при бедствия.

„При почистването на града с минерални соли, с приоритет ще бъдат основните булеварди, които са разпределени в десет маршрута, здравните и учебни заведения, обществено значимите ведомства и институции, главните пътни артерии за обществения транспорт, мостови съоръжения“, посочи още тя. По думите й, всичко това ще бъде под контрола на длъжностни лица от общината. Създадена е организация за постоянно дежурство на автомобили и длъжностни лица, които ще осъществяват контрол и координация с фирмите по почистването на улиците, спирките, тротоарите и местата за обществено ползване в град Сливен и зимното поддържане на общинската пътна мрежа.

Що се отнася до това дали зимата отново ще изненада институциите и готовността им за справяне със зимната обстановка ще е достатъчна, Снежана Кънева посочи, че според нея и в предходни години Община Сливен не е била изненадвана в такава висока степен каквато е наблюдавана в цялата страна. „Доброто планиране и комуникация с дружествата, които осигуряват нормален начин на живот в едно населено място мисля, че е факт при нас. След всички предварителни срещи и съвещания, които се правят зимата не би трябвало да ни изненада, но никой не е по-голям от природата. Не е достатъчно само община Сливен да бъде готова, трябва и ние като граждани да бъдем готови за зимната обстановка – добре да преценим жилищата и дворовете си, прилежащите терени“, посочи още Кънева. Тя припомни още, че грижа на собствениците на имоти е осигуряването на проходимост и почистването на прилежащия терен при натрупване на сняг, при обилен снеговалеж или образуване на ледени настилки. „Така че, ако всички ние имаме тази отговорност и нагласа, не би трябвало зимата да ни изненада“, допълни тя.

След проведено заседание на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия вчера стана ясно още, че при възникване на ситуация комуникацията и обмена на информация ще става чрез оперативен дежурен в общината, Оперативен център при РД ПБЗН и Полицията, както и дежурните в дружествата по почистването. При необходимост от осигуряване за населението със стоки от първа необходимост при възникване на ситуация също е създадена организация.

От извършените проверки в 28 детски градини, 32 училища, 7 детски ясли и детската кухня, 6 здравни заведения, Художествената галерия, Историческия музей, Националния музей на текстилната индустрия, Драматичния театър, Регионалната библиотека, Симфоничния оркестър, Кукления театър и 19 социални заведения, е установено, че всички те имат готовност за работа при зимни условия. Заредено е гориво, извършена е необходимата профилактика на системите за отопление.

Общината има готовност за съдействие при медицинското осигуряване в случай на необходимост за болни на хемодиализа, хронично болни и родилки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук