Зоодоброволци: Вместо за приют, дайте парите за кастрация на кучетата

„Вместо за приют, дайте парите за кастрация на кучетата“, този призив отправят към ръководството на община Сливен зоодоброволците Светла Илиева и Габриел Пърев. Предложението си те са представили пред кмета Стефан Радев на среща вчера.

Според тях, изграждането и функционирането на приют не е решение на проблема с множеството бездомни животни, скитащи по сливенските улици. „Капацитетът на това съоръжение е едва 50 места и той би се запълнил само за ден, коментираха зоодоброволците“ пред Slivenpost.bg . „Трябва да се изкорени проблема от основата, трябва домашните животни да се кастрират, за да не се размножават, а после стопаните им да ги изхвърлят на улицата. Уличните кучета са поколение на домашните животни. Ако общината предложи безплатна кастрация на домашните любимци и хората бъдат информирани за това, тогава би могъл да се реши проблемът, с приют няма да се постигне нищо. Разходите ще си вървят, а бездомните животните ще продължават да се множат по улиците“, категорична е Светла Илиева.

Самата тя и другите зоодоброволци влагат лични средства, за да помогнат на безпризорните животни – за лечение, за храна, за да им намерят дом, но това става много трудно. Особено ранени или осакатени животни трудно биват осиновявани.

„Ние вършим работата на общината и така й спестяваме доста разходи“, коментира  Габриел Пърев. „Според Закона за защита на животните, това е нейно задължение, не е наше. При намерено блъснато или ранено животно, общината е длъжна да поеме отговорност и да се погрижи за него“, каза още той.

Днес пред медиите кметът съобщи, че предстои идеята да се изготви общинска програма за кастрация на домашни любимци вместо да се пристъпи към изграждане на приют за бездомни животни, да бъде обсъдена с експертите в Общината.

След  провеждането на дискусия по темата ще стане ясно дали приютът ще бъде завършен.

През последните дни се извършват засилени проверки на собствениците на животни в Сливен като част от мерките, които предприема Общината за ограничаване популацията на бездомни животни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук