Изборът да отглеждаш арония-растение, което не е капризно и ти се отблагодарява по всякакъв начин

Интересен избор, да отглежда арония и то в регион, прославен с прасковите си, е направил 50-годишният Александър Георгиев от Сливен. Със земеделие започва да се занимава през 2001 година. Прави го за удоволствие, да се разтовари от напрежението в бизнеса му, който няма нищо общо със земеделските култури.

Първо засажда 10 декара арония, а от 2019 година отглежда и шипка. Сега градините му с арония – 55 декара в землището на сливенското село Мечкарево, са на различна възраст – на 20, 15, 13 години, а най-младата е на 8 и всички са в плододаване.

„Избрах да се занимавам с отглеждането на тази нетрадиционна за региона култура, защото исках нещо различно от това на останалите. Аз съм удовлетворен от растението, че по всякакъв начин ми се отблагодарява.  Климатичните условия не са проблем за аронията, тя не е капризна, издържа на минусови температури, не измръзва, на нея и трябва само слънце, много вода и грижовен стопанин. Започва да дава плодове на 4 -тата година“, разказва той. Добивът от декар е между 1000 и 1300 кг., но най-успешната му година е 2008 когато достига добив – 2 тона от декар.

„Всичките ми градини са направени с капково напояване, което е вдигнато. В системата могат да се вкарват биологични торове, но не се използват забранени препарати. Най-важно сега е да пазим пчелите, за да може да се извършва опрашване“, поясни той и посочи, че в момента има проблем с махнатия бръмбар, който унищожава изцяло нападнатите цветове – изгризва всички цветни органи.

Големият му проблем обаче, е свързан не с отглеждането и грижите за аронията, а с това, че е много труден пазара за нея, но въпреки това не се отказва. Изкупните цени на килограм са между 1.10 лв. и 1.30 лв., миналата година цялата реколта е продадена на1.10 лв. и то благодарение на приятели и стари клиенти.

Освен да продава плода, Александър Георгиев започва да прави сок и вино от аронията, която е известна със своите лечебни сили и съставки. Тя е богата на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени.

„Нашият биологично чист сок доста добре се консумира в хранително- вкусовата промишленост. Виното ни е много полезно, то е като лекарство, с много малък процент алкохолно съдържание-около 9 -9,5%, захарността на аронията е доста голяма от 23 до 24 %. Чудото на природата помага при диабет, алергии, проблем с имунната система, щитовидната жлеза и високо кръвно налягане. Съвсем скоро на пазара ще излязат и двата ни най-нови продукта – брашно за сладкарската промишленост и чай за пиене“, допълва с гордост стопанинът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук