Извънредна имунизационна кампания в Сливенско заради опасност от морбили

Извънредна имунизационна кампания ще се проведе в Сливенска област до 4 октомври заради опасност от разпространението на морбили. Кампанията е във връзка с продължаващото разпространение на инфекция от морбили на територията на страната и с цел ограничаването и предотвратяването на заболяването, съгласно Заповед на министър на здравеопазването, посочват от РЗИ Сливен.

Имунизационната кампания ще се проведе при деца от рискови групи и/или със затруднен достъп до здравни услуги от 13 месечна до 8 годишна възраст, независимо от имунизационния им статус.

Към 03 септември в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най засегнати са областите София, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, София-град и др.

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните болести познати на съвременната медицина. Вирусът е разпространен в целия свят и се предава по въздушно-капков път и може да доведе до тежки усложнения. Заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран.

Ваксината против морбили е единственият сигурен начин да предпазите детето си. След ваксинация се изгражда траен пожизнен имунитет.

„Ако детето Ви е между 13 месечна и 8 годишна възраст от рискови групи и/или групи със затруднен достъп до здравни услуги, незабавно се явете при личния лекар за извършване на имунизация“, призовават от здравната инспекция.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук