Извънредни мерки: Военна полиция влиза в кланиците

Snout of a pig, macro, close up, shallow depth of field. Pig in a pen. Pig's Nose. close-up of pig snouts through a fence

Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, съобщава Нова телевизия.

Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.

Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност. В 3 от общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума, припомни Танева, като обяви и втората нова мярка.

За всички останали свинеферми, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в „заден двор“, а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност.

Десислава Танева потвърди, че пробите са доказали и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения „заден двор“.

Областната дирекция по безопасност на храните във Видин трябва да издаде заповед за евтаназиране на животните.

Така момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня, обобщи данните към момента министърът на земеделието.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък призова гражданите да съдействат на властите за ограничаване на заразата.

„Няма как да е ефективна която и да е мярка, без подкрепата на гражданите. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема за няколко месеца“, предупреди той хората, които отглеждат прасета.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук