Извънредното заседание на НС се провали заради липса на кворум

Извънредното заседание на парламента се провали поради липса на кворум. Депутатите от ГЕРБ и Патриотите не присъстваха, съобщава БНТ.

Заседанието беше свикано по искане на БСП с две точки: актуализация на бюджета и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов, както и на вътрешния министър Христо Терзийски заради „упражнено полицейско насилие“ върху граждани и журналисти по време на партийна конференция на ГЕРБ.

Без кворум и без електронна система за гласуване и преброяване протече днешната кратка работа на депутатите. Извънредното заседание на парламента се провали след два неуспешни опита за събиране на кворум.

Само 78 от необходимите 121 депутати се регистрираха. В залата бяха депутати на БСП и ДПС, двама от ГЕРБ и един от „Воля“.

 

Събирането на кворума протече на подпис, преброяването ръчно, тъй като електронната система е преместена в новата сграда на НС.

На фона на викове „оставка“ от страна на БСП Караянчева заяви: „Колеги, мисля, че не е коректно да викате оставка, след като вие, г-жо Нинова, не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по ваше искане, а виждам, че и във вашите редици има липси.“

 

От ГЕРБ отказаха да осигурят кворум за извънредното заседание с два аргумента. По думите им парламентът не е разследващ орган, който трябва да установява обстоятелствата около насилието, упражнено върху журналисти и граждани по време на партийната конференция. Заявиха, че ако кабинетът иска актуализация на бюджета сам ще поиска извънредно заседание.

Преди заседанието в специална декларация от ВМРО заявиха, че не е време за дезертьорство и че няма да участват във „вътрешнопартийните боричкания“ на БСП.

От БСП попитаха ГЕРБ защо не са осигурили кворум, след като основният аргумент на коалицията да остане на власт, е именно необходимостта парламентът да продължи да работи и да приема социално-икономическите мерки за излизане от кризата.

БСП ще решават дали да поискат ново извънредно заседание на парламента.

В същото време пред Народното събрание се събраха протестиращи. Те посрещаха депутатите с домати и яйца. Най-много пострада депутатът от ДПС Хамид Хамид, който беше ударен с яйца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук