Издирват извършителя на загробени незаконно в гората тонове норки

Снимка: БГНЕС

В прокуратурата е подаден сигнал за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в гората над твърдишкото село Боров дол. Според запознати става въпрос за тонове пилешка карантия и норки, загробени незаконно в открит рудник, даден на концесия на частно дружество („Минстрой“ ООД), находящ се в непосредствена близост до селото, съобщава БГНЕС.

Очевидци разказаха, че тирове извозвали отпадъците късно през нощта, след това били заравяни и тампонирани на дълбоко на различни места в гората. Прокуратурата е взела проби, издирва се извършителят. Все още не е ясен произходът на изхвърленото месо. Изпълнителният директор на фирмата концесионер е казал пред разследващите, че не знае нищо. По случая се води разследване. Мястото е обработено и дезинфекцирано. Днес служители на басейнова дирекция ще вземат проби от близките реки, за да се установи дали има замърсяване на водоемите в района.

Чака се експертиза, която да уточни какви животни са загробени край Боров дол

Петя Алтимирска от сдружение „Кажи“, заяви, че територията е изключително голяма и трудно може да се разбере къде точно има заровени такива отпадъци. „Истината е, че ако има отпадъци ще мирише изключително силно, тъй като се говори за тонове с отпадъци. Вероятно тези, които са изхвърляли отпадъци са ги заровили доста добре. Това е сигурно причината да не се намира нищо в момента. Ние нямаме възможност да направим обход, тъй като сме на частна територия и ни е забранено да посещаваме този обект. Много е важно да се отбележи, че ако наистина животните, които са открити, са цели и е взета единствено и само кожата – това означава, че става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека, тоест труповете са отпадъчен материал. Такива са единствено фермите за ценни кожи в България. Такива ферми в България има две-едната е близо до Стара Загора, другата е до Ямбол“, добави Алтимирска.

Ямболската ферма до Черган е с много малки размери. Тя не може да генерира толкова голямо количество отпадъци, за които се говори, че са тонове. Другата ферма – до Стара Загора, има капацитет 129 000 животни. Ако се докаже, че труповете са на норки и са цели, това би означавало, че отпадъците са именно от тази ферма“, каза още Алтимирска.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук