Изненада в бюджет 2021 – детски за всички ще има само една година

Изненада очаква родителите в бюджет 2021 г., показва внимателно вглеждане в законовите промени, които се прокарват с него – детските надбавки ще са за всички деца само една година. След края на 2021 г. отново се връща условието те да се дават на семейства с доход под определена граница. Окончателно подоходният критерий отпада само за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, която от следващата година се увеличава от 250 на 300 лв, пише „Сега“.

Внушението, че детските добавки ще бъдат универсални не само за една година, идва от няколко изказвания на социалния министър Деница Сачева. „Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък“, каза тя на няколко пъти. Преди две седмици пред Нова телевизия обясни, че „това са предложения, които ние сме дали още в началото на тази година. Така че още в началото на кризата ние сме имали предвид, че от една страна трябва да подпомогнем българските семейства, защото всички страдат относително еднакво, всички са обект на ковид кризата. И от друга страна защото това с универсалните детски добавки е политика, която се водеше дълги години. Беше отменена през 2001 г., а сега се връщаме обратно, защото смятам, че всяко българско дете има равни права по отношение на детските добавки“. Тя дори твърдеше, че се надява косвеният ефект от тази мярка да бъде изсветляване на доходи, защото из страната й обяснявали, че хората крият доходи, за да получават добавки.

„Трябва да има поне една социална помощ, която да бъде за всички, защото българските деца са с равни права и всяко българско дете трябва да се чувства достоен гражданин на тази страна“, каза Сачева в същото интервю. Сега излиза, че децата ще се чувстват достойни граждани само 12 месеца.

Изненадата със срока на действие на универсалната добавка е заложена в параграф 10 на законопроекта за бюджета. Според него член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който изисква подоходен тест, не се прилага от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2021 г. За разлика от това уточнение по отношение на детските добавки, текстовете в закона за семейните помощи, които касаят подоходния критерий за отпускане на помощи за първокласници, директно се отменят.

И премиерът, и Сачева няколко пъти се хвалиха с универсалните детски, но и двамата премълчаваха факта, че ще ги въведат само за една година. Припомняме и как социалният министър отговори на съмненията, че това е предизборно купуване на гласове: „Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове, защото смятам, че това е неморално. Това, което ми минава през ума е, че ние трябва да направим това, което смятаме за справедливо и отговорно, а който го оценява и който смята, че ние работим в полза на държавата, е свободен да даде своя глас, както прецени“, каза министърът.

„Получаването на добавките ще се случва със заявление. Родителите от заможни семейства, които не искат да получават тази добавка, няма да я получават задължително, просто няма да подават заявление“, каза днес Сачева във Велико Търново по повод критиките, че вместо да се дават пари на хора, които нямат нужда, правителството трябва да ги похарчи за нещо по-смислено.

Размерът на детските остава без промяна – за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца – 90 лв., за три – 135 лв., за четири – 145 лв., като за всяко следващо дете в семейство помощта расте с 20 лв. Няма промяна и в помощите за деца с увреждания – максималната остава 930 лв., колкото бе направена по нареждане на Борисов през 2016 г. Това е размерът на помощта за децата с 90 и над 90% увреждания, а за тези от 50 до 70% е 350 лв.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук