Илинден – празник, но и ден на удавника

Илинден е днес! Българската православна църква празнува паметта на св. пророк Илия. Пророк Илия изобличава езичеството и предвещава истинската вяра в Бог. Християнската църква го нарича още от древността “пророк и предсказател на великите Божи дела”, “ангел в плът” и “предтеча на второто Христово пришествие”.

Денят е познат като Илинден. За утрешния празник Илинден съществуват няколко народни поверия. Според едно от тях на утрешния ден не трябва да се работи. Ако човек все пак пристъпи забраната, има огромна опасност да го удари гръм. Според друго вярване не бива да се ходи на плаж, защото морето взима жертви.

От този ден времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат мъртви вълнения и се появява мъртво течение.

Илинден идва с мъртвата хватка на морето, споделят старите рибари. Затова морските вълци предупреждават летовниците да бъдат особено внимателни при къпане в морето на този ден. Защото според народното поверие на Илинден морето взима жертви.

Вярва се, че какъвто човек прекрачи прага на дома ви на този ден, такава ще е цялата ви година. В българския православен календар Илинден е най-големия летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия.

Според поверието светецът кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва Бог за здраве, благополучие, хубаво време и плодородие. На този ден празнуват още кожухарите, самарджиите, фурнаджиите. Имен ден празнуват хората с имената:  Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук