Има доказателства, че ВМРО се издържа от продажбата на гражданство

Снимка : bTV

Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство. Моята кауза е България и искам да се спазва законът, затова и понесох удари. Това коментира бившият шеф на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева в ефира на Би Ти Ви. Повод за това са арестите в Държавна агенция за българите в чужбина.

В институцията се разследва организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления, която получавала и подкупи за действията си. Част от сигналите до прокуратурата, президента, премиера и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за злоупотреби в агенцията са подавани именно от Матева.

„Няма да споделя подробности, защото те ще загубят своята тежест. Аз съм а агенцията от 2005 г. и съм получавала нееднократно сигнали за злоупотреби. През 2017 бях освободена, но до момента не ми е известна точната причина“, коментира тя.

Матева уточни, че не е нейна отговорност да събира доказателства за подадените сигнали. „Престъпления не съм извършвала. Нямам идея за какво говори Красимир Каракачанов, но натиск върху мен винаги е имало“, каза тя, визирайки участието на вицепремиера в Би Ти Ви във вторник, в което той заяви, че Матева търси реванш.

„След като подадох сигнали навсякъде и до всички компетентни органи, хората, които са главни участници в тях, започнаха да се издигат и да стават военни министри и вицепремиери. Тогава разбрах, че моята цел е обречена“, добави Матева.

По думите й се правят внушения, че при издаването на гражданство всичко зависи от нея. Процедурата минавала през съвет, в който тя има един глас от общо десет. Матева добави, че получаването на българското гражданство е много атрактивно заради доста облекчената процедура.

„Разбрах, че Каракачанов се интересува доста от мен и следи изкъсо какво се случва с мен. Разбрал е много неща за мен по неправомерен начин, които не трябва да знае и не му е работа да знае. Срещу мен и семейството ми се извършват брутални неща, но това не ме изненадва“, каза Матева и завърши, че не използва политически протекции.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук