Има ли бум на варицела в Сливен ?

„Бум на варицела в Сливен няма, заболеваемостта е нормална за сезона“, това заяви за Slivenpost.bg д-р Даниела Калева от РЗИ Сливен. „Увеличаването на броя на заболелите  в Област Сливен през месец ноември на 45 срещу само 6 случая за октомври е нормално предвид сезонността на заболяването. До момента от началото на декември са регистрирани 17 случая на заразени“, посочи още тя. Според данните от миналата година дори има понижение на заболеваемостта.

„Варицелата се предава лесно и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея най-масово в яслата или детската градина. Шарката почти винаги протича класически, с висока температура и обрив, които няма как да останат незабелязани от родителите, учителите и възпитателите. За да се избегнат възможни усложнения трябва да се потърси лекарска помощ. Децата я преболедуват много по-лесно отколкото възрастните, допълни още д-р Калева.

Всяка година у нас се наблюдава бум на варицела в някакъв период и това се дължи основно на факта, че държавата ни е единствена в ЕС, в която няма ваксина срещу най-разпространената шарка. Преди дни такъв беше обявен във Велико Търново.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук