Има опасност училища и детски градини да затворят заради скъпия ток

Средствата за издръжка на училищата и детските градини да бъдат повишени с не по-малко от 30 на сто, да бъдат освобедени от плащане на ДДС и данък сгради заради скока в цените на тока, строителните материали и храната. За това настояват в отворено писмо до премиера и до министрите на финансите и на образованието от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета също поискаха държавните субсидии за издръжка на детските учебни заведения да бъдат увеличени.

„Лавинообразното нарастване на средствата за издръжка, като цени на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други поставя огромен риск, не само за нормалното функциониране на образователните институции, но и за затваряне на училища и детски градини, поради невъзможност да плащат непосилните разходи за издръжка, както и да бъдат лишени от възможности за аварийни ремонти и частично обновяване на материалната база“, заявяват от образователния синдикат.

Затова профсъюза предлага на премиера, на финансовия министър, на министъра на образованието и на науката, и на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество: при актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за увеличение на единните разходни стандарти с поне 30 процента, както и да бъдат увеличени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15 процента, за да се гарантира постигнатият ръст през последните пет години от 125 процента над средната брутна работна заплата за страната.

От синдиката настояват държавата незабавно да предприеме действия за диференцирана данъчна политика към образователните институции, защото те се третират като търговски предприятия.

„Нека да се освободят от ДДС средствата за издръжка – ток, парно, вода, ремонти и др. Нека училищата и детските градини да престанат да бъдат най-желаният за Министерството на финансите генератор на ДДС! Защото това са парите за нашите деца. Държавата незабавно да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет“, се настоява в писмото.

От профсъюза отправят и предупреждение, че съществуващата ситуация може да доведе до стачни действия, както и до затваряне на училища и детски градини от септември.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук