Има теч на информация при хакерската атака на НАП, около 3% от данните на Агенцията са засегнати

„Има теч на информация при хакерската атака на НАП“, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в сутрешния блок на bTV.“Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора“, допълни Маринов.“Мейлът на хакерите идва от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър, може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите F-16”, допълни Маринов.

Засегнати са над 5000 потребители, като са свалени техни лични данни, както са уязвени и IP адреси на фирми.

Младенов увери, че специализираният отдел на Явор Колев и екипът му работи по проблема. До момента е неоспоримо, че сървърите на НАП са атакувани. Правят се сверки за автентичността на изтеклата информация. Работи се по активиране на защити, които да не позволят нова атака и да я предотвратят. Младенов отбеляза, че всяка система, отворена за външен достъп, има своите уязвимости.

„Обикновено престъпните групи, занимаващи се с хакерски атаки, целят да осребрят придобитото. Киберпространството е много сложно. Веднъж кодирана информацията, тя трудно може да бъде премахната, а оставя някъде“, коментира Маринов.

По разпореждане на премиера се извършва преглед на системата, за да се минимизират опити за нови хакерски атаки.

„Изключително неприятна атака, информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщава Нова телевизия.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук