Именуването на новия градски парк в Сливен предизвика недоволство – „Каймакчалан“ или „Асеновец“ ?

Предложението за име на новия парк в Сливен, разположен по поречието на река Асеновска, е точката в дневния ред на предстоящата общинска сесия, която разбуни духовете този път.

Вносителят Керанка Стамова-общински съветник от ПП ГЕРБ, предлага той да бъде именуван парк „Каймакчалан“, но от Сдружение „Активен гражданин“ Сливен са против подобно нещо. Според тях най-естественото име за парк, разположен по поречието на река Асеновска е „Асеновец“, не да се именува с турската дума „Каймакчалан“.

Друг довод в полза на българското наименование е, че в близост до благоустроената територия се намира и спортна зала “ Асеновец“. „Всичко заедно, може да се превърне в един спортен комплекс“, посочи Георги Божев – председател на сливенското сдружение.

Без да оспорват величието и историческата стойност на битката при „Каймакчалан“, в която участва и 11-ти Пехотен сливенски полк, те смятат, че името на този връх е неуместно за новия градски парк. По думите му, ако паркът бъде именуван „Каймакчалан“ това ще е подигравка с историята ни и с паметта на загиналите българи при битката на върха.

 

Сдружението ще изготви становище с резултатите от допитване, което е провело сред гражданите за името на парка. Според събраната информация, хората смятат за по-подходящо наименование „Асеновец“. Становището ще бъде представено на Общински съвет Сливен, съобщи Георги Божев и допълни, че от „Активен гражданин“ ще поискат предложението на Керанка Стамова да бъде оттеглено.

Паркът, за чието именуване се очаква да има спор по време на Общинската сесия на 27 септември, е благоустроена територия по проект „Подобряване на градската среда в Сливен“. Тя се намира по поречието на двата бряга на река Асеновска, между мостовете на бул. „Тракия“ и ул. „Генерал Скобелев“ по протежение на ул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Пехливанов Добрович“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук