Инвалидите в Сливен искат повече места за паркиране

Инвалидите в Сливен се нуждаят от повече места за паркиране, основно пред лечебните заведения – Окръжна болница и Центъра за хемодиализа. В града трябва да има поне 3-4 хиляди паркоместа за хора с увреждания, за да могат те да паркират безплатно и необезпокоявани, коментира пред Slivenpost.bg Веселин Василев областен координатор на Съюза на ивналидите в Сливен.

По думите му, на запазените сини места в града основно паркират
водачи, които или нямат право или използват неправомерно инвалидните талони на свои близки и роднини. „Молили сме органите на реда и Градска мобилност да ги предупреждават и впоследствие санкционират. Явно българите от друго не разбират освен от санкция и не се съобразяват, че тези места са за трудноподвижни и хронично болни хора. Хората, от които зависи трябва да въдворят ред в тази посока, за да бъде гарантиран достъпа на хора с увреждания до паркоместата, които са отредени за тях“, каза още той.

Освен неправомерно заетите места за инвалиди, проблем е и самият брой на сините клетки за паркиране в града. Според Веселин Василев паркоместата за инвалиди в Сливен не са достатъчно. „Този въпрос е обсъждан многократно с кмета и с общински съветници. На база общата статистика на лица с увреждания и числеността на град Сливен, Общината и общинското предприятие „Градска мобилност“ твърдят, че са достатъчно. Но на база на брой хора с увреждания те са твърде малко според нас. Пак се прави нещо, оптимизират се, надяваме се да се обозначат още специализирани клетки за паркиране, особено пред възлови места като Окръжна болница, Инакор и Центъра за хемодиализа, там е най-тежко положението“, допълни той.

Данните сочат, че инвалидите в Сливен са между 6 и 8 хил. човека. „Не всички от тях имат автомобили, но все пак е редно да се съобрази една численост от около 3-4 хил. паркоместа или да се регламентира така, че хората с увреждания да могат да паркират необезпокоявани, безплатно защото все пак са социално слаби и имат ниски пенсии“, апелира координаторът.

Хората с увреждания има нужда от разбиране, внимание и малко разширение на базата, която ползват – Клуба на инвалида. От години се опитват да го постигнат и кандидатстват, но все няма средства за тях. Искат в него да се поставят спортните им уреди и да има място където да репетират певиците към клуба от група „Детелини“. Обещанието от кмета го имат, остава да се стигне до реализацията му.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук