Инж. Димчо Радев-директор на ЮИДП Сливен: Първостепенната ни задача е да пазим горите за поколенията, а не да печелим средства за издръжка от нея

Първостепенната ни задача е да пазим горите за поколенията, а не само да печелим средства за издръжка от нея. Това е водещият мотив в работата на инж. Димчо Радев – директор на Югоизточно държавно предприятие Сливен и екипът му. След като заема поста през лятото на 2021г. той се заема със задачата да промени облика на предприятието пред обществото и да реформира една структура, която досега е търпяла не една и две метаморфози на база икономическа или политическа ситуация. Под ръководството му е огромен човешки ресурс от 1540 служители, които работят в 31 структури на ЮИДП Сливен. Това изисква от негова страна познаване на тези хора, за да прецени полезни ли са те със своята работа и опит за системата или не.

„Стремим се да реорганизираме назначенията на хора, които не вършат полезна работа и да оптимизираме състава. Опитвам се да променя и мисленето на самите директори на Държавните горски и ловни стопанства в обхвата на ЮИДП, да започнат да ги менажират, а не механично да изпълняват задачи. Търсим оптималния вариант за повишаване на доходността или рентабилността в нашите структури т.е. дървесината да не се похабява. Качествената дървесина, която излиза от нашите гори да бъде продавана скъпо, а не да заминава под формата на евтини асортименти, от които обществото и държавата да губят и ние като предприятие да не реализираме доходи“, коментира той.

Насочил е усилия и към завишаване изцяло на контрола, така че да не се допускат нарушения и кражби на дървесина в горите, контролират изцяло и дърводобивните обекти където дървесина може да изтича по един или друг начин. „На много места успяваме, на други имаме още проблеми за решаване. Незаконната сеч най-често се извършва около населените места и то от ромското население“, допълва той.

Казва, че една от главните задачи, които са се стремили да изпълнят с колегите му, е да снабдят хората с дърва за огрев и да не ги оставят да посрещнат ценовата криза, която настъпи без да имат достъп до по-евтина дървесина. „Това правим в момента и за новия отоплителен сезон- 2022/2023 г., да запазим и да стабилизираме цените в рамките на нещо нормално за хората като цена. Очакваме цена от 70 до 80 лв. за кубик дървесина, доставена до вратата на поръчителя през новия отоплителен
сезон. В някои населени места, които са в Балкана цената ще бъде драстично по-ниска заради транспорта“, поясни още той.

По думите му, от ЮИДП Сливен се стремят да осигурят максимално количество дървесина и всички преработватели и предприятия, които са на тяхна територия в 5-те административни области. „Правим го, за да могат те да функционират и да запазят производството си, а не да бъдат принудени да търсят дървесина и да фалират“, коментира ръководителят и посочи, че са необходими още доста усилия и последователни действия, за да бъде овладяно хаотичното вдигане на цената и да се избегне спекулативното отношение на търговците. „Така ние ще можем да имаме балансиран подход и да умеем да регулираме този процес като държавна институция и предприятие“, категоричен е специалистът.

Всяка година Югоизточно държавно предприятие Сливен залесява територии от порядъка на 4-5 хиляди декара. През 2022 планират да залесят около 4,5 хил. декара. „Нашите разсадници създават и произвеждат нужните фиданки, за да може всичко това да влезе в гората. Идеята е не да унищожаваме това, което имаме, а да създаваме ново. Разбира се там където минат пожарите, ние сме длъжни да ги възстановим и го правим. Отделяме страшно много средства за залесяване и сме в унисон със стратегията на ЕК и ЕС за създаване до 2050 г. на нови гори. Нашата цел е
на всичките си терени, на които имаме възможност, да създадем нови гори“, разказва Димчо Радев.

„Работим в посока да създадем и по-добра организация за реакция при пожарите и то със собствени машини и средства, а не да чакаме определени фирми и институции да ни пращат тежка техника защо това ни бави с часове. Реагирането при горски пожари е много важно да е своевременно. В първите 20 минути или 1 час да има реакция на нашите структури, за да може пожара да се овладее“, допълва директорът.

Освен, че с работата си се опитва да допринесе за по-доброто развитие на държавното предприятие, той иска всеки един директор в структурите на ЮИДП да разбере, че работата му е да бъде полезен на обществото. „Опитвам се да им вменя, че ние сме роби на обществото и трябва да му слугуваме така, че горите да ги опазваме за бъдещите поколения, а не да гледаме за ежедневието си, в което трябва да реализираме някакви приходи или продажба, за да се издържаме“, пояснява той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук