Инж. Кремен Георгиев:Цените на парното няма дa скачат, а ще падат!

За цените на парното разговаряме с инж. Кремен Георгиев, енергетик с над 25 годишен опит, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

-Г-н Георгиев, въпреки Вашите предупреждения, които дадохте още на 31 март, когато топлофикационните дружества подават исканията си за цените на топлоенергията през новия сезон, отново имаше публикации, които твърдят, че ще има повишение на цените на парното и топлата вода? Какво се случва?

-Случва се това, което се случва вече всяка година. Някои хора печелят внимание и кликове като създават ненужна паника. Още повече, че сe намираме за съжаление и в предизборна ситуация. Въпреки, че тази процедура по ценообразуване се провежда вече години, почти винаги се стига до известно напрежение сред хората без да има нужда от него.

-Как се стига до това напрежение?

-Някои от дружествата заявяват чисто формално осезаеми повишения на цената на топлоенергията, които обаче КЕВР винаги не приема и утвърждава съвсем други цени. Разликите се получават, защото дружествата използват ценови модели и шаблони, които при попълване на определени стойности водят до искания за по-висока цена на
топлинните услуги.

-Всяка година обаче КЕВР определя други цени, които няма общо с исканията на дружествата. Убеден съм , че парното при газовите топлофикации няма как да скочи като цена. Най-вероятно ще падне с около 15-20 процента.

-Защо има разлики при исканията на отделните дружества? Едни искат намаления, други повишения?

-Най –простичко казано, защото става дума за различни топлофикации и различни условия, при които те работят. Едната има 400 хиляди абоната, другата 4 хиляди. Всеки град си има своите специфики. Едно е да доставяш топла вода и парно в София или в Плевен, друго е във Велико Търново.

Колкото е по-малка една топлофикация, толкова по-трудно е да поддържа ниски цени. Но наистина няма място за апокалиптични заглавия от типа „Парното скача драстично”. Няма такова нещо. КЕВР ще реши всичко на 1 юли.

Като енергетик с 25 годишен опит мисля ,както вече казах още на 31 март, че цените ще паднат в много градове. Такива са прогнозите за цените на природния газ и въглеродните емисии.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук