Инж. Павлин Костов:Можем да гарантираме, че ТЕЦ Сливен не създава предпоставки за замърсяване на въздуха

„Можем да гарантираме на гражданите,че ТЕЦ Сливен не създава предпоставки за замърсяване на въздуха“, така директорът на топлофикационното дружество инж. Павлин Костов обобщи отговорите на въпросите, които му бяха зададени днес по време на инициативата Ден на отворените врати в „Топлофикация“ Сливен. Въпреки множеството публикации в социалните мрежи и обвинения, отправяни към ТЕЦ-а, че замърсява въздуха и извършва нерегламентирани изгаряния, едва 15-16 граждани проявиха интерес към днешната възможност да се запознят с работата в централата, да влязат в нея и дори да пипнат RDF и биогоривото, което се използва там.

Освен медии, граждани от Сливен и Стара Загора, в централата дойдоха представители на отдел „Екология“ към Община Сливен и на природозащитна организация. Всички те имаха възможност, освен да зададат въпросите си и да разгледат отблизо технологичния процес,  при който се оползотворяват различните видове гориво и системата за мониторинг на въздуха.

За пореден път от ръководството, направиха разяснения относно това с какви материали се работи и откъде се доставят те.

„При нас се използва основно български RDF от инсталацията в село Хаджидимитрово, а от няколко дни и от София, където спечелихме поръчка, коментира още инж. Костов по повод въпрос от граждани, касаещ произхода на този вид суровина използвана в централата. „Преди време имахме внос от Италия защото у нас доскоро нямаше кой да ни достави качествен RDF, от него обаче има останало съвсем малко количество, което още не е използвано“, допълни той.

Останалите въпроси към ръководството бяха свързани с отделяните газове след горенето и доколко те замърсяват въздуха. „След първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там стоят още толкова време“ разказа инж. Костов. 

„Предприели сме и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването на горивата, без това да ни се изисква. Такова задължение има при горенето на опасни отпадъци, а ние не изполваме такива тук. Въпреки това, сме се подсигурили двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата“, уточни инж. Ангел Ангелов – председател на борда на директорите на „Топлофикация“ Сливен.

Гражданите пожелаха да разберат и дали ще се направят допълнителни изследвания за съдържанието на идващия от столицата RDF, какво е количеството на пепелта, която остава след горенето и къде отива тя.

Представителят на отдел „Екология“ към Общината Мария Диловска пък обясни, че според нея замерванията на температурата в газоочистващата инсталация трябва да са по-чести и да се проверява дали тя е постоянната, при която се образуват по-малко количество диоксини и флурани. Според нея не е ясно и дали не остават канцерогенни вещества в остатъчната пепел след преработката на горивото, които впоследствие преминават в гипса и цимента, които се използват в строителството. По думите й, RDF-фа от столична община е разнороден и може би е необходимо да се изследва какво точно съдържа този отпадък, дали някои канцерогенни вещества не са в завишени количества.

Тя заяви още, че наблюденията си ще оформи като писма до Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ, за да погледнат те по-анализиращо от страна на експертното им мнение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук